Jetze Plat


Paralympiër handbiken en triathlon

Jetze Plat


Paralympiër handbiken en triathlon

Jetze Plat


Paralympiër handbiken en triathlon

Jetze Plat

Jetze Plat is geboren in 1991 in Amsterdam. En woont tegenwoordig in Vrouwenakker. Aan zijn linker been heeft hij een verkort bovenbeen en een knie zonder kniebanden. Aan zijn rechter been mist hij zijn gehele boven been en zit zijn onderbeen aan zijn romp vast. Vanaf zijn derde jaar gebruikt hij een prothese om te lopen, daarvoor had hij aan een kant een schoen met een verhoogde zool. In 2007 is zijn voet geamputeerd omdat hij steeds meer last kreeg van de drukplekken in zijn prothese.

Tijdens zijn revalidatie in Amsterdam kwam hij in aanraking met handbiken. In 1995 kreeg hij zijn eerste handbike en werd hier steeds beter in door de loop der jaren.

In mei 2011 behaalde hij een nominatie voor de Paralympics in Londen. In mei 2012 zet hij deze nominatie om in een kwalificatie door 2de te worden tijdens de wegwedstrijd in Rome. In Londen behaalde hij de 4de plaats bij de wegwedstrijd.

In 2013 komt hij in aanraking met de triathlon. Dit vind hij ontzettend gaaf om te doen, en gaat er vol voor trainen, wetende dat dit in 2016 een paralympisch sport wordt.

In 2014 wordt hij Vice-wereldkampioen handbiken, behaalt hij 3 World Cup overwinning handbiken, wordt Europees kampioen triathlon, en haalt hij de World Cup overwinning triathlon.

In september 2016 wordt hij Paralympisch Kampioen triathlon, en haalt hij een bronzen medaille op de wegwedstrijd.

In september 2017 wordt Jetze wereldkampioen Handbiken en wereldkampioen op de Wegwedstrijd in Zuid-Afrika. Ook wordt hij wereldkampioen in Rotterdam op het handbiken en Triathlon.